Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Поладните ноќи во октомври ќе донесат многу од ѕвездите да гледаат на небото, почнувајќи од метеорски дожд до одличен поглед на планетите, но врвниот настан за астрономијата во месецот ќе биде последната ноќ во месецот.

Не е потребен телескоп за да се види кој било од трите големи настани, но палтото и капата може да бидат корисни бидејќи ноќите на Северната хемисфера постепено ќе бидат се поладни и поладни.

Покрај настаните, ноќното небо ќе започне да изгледа појасно отколку во летните месеци. Дел од ова се должи на променливото и постудено време, помалку влажни услови обезбедуваат подобри услови за гледање од магливите, влажни летни ноќи.

Еве ги првите три астрономски настани што треба да ги барате во октомври:

1. Марс во опозиција 13 Октомври

Црвената планета ќе ги надмине сите други планети на небото во светлина во текот на октомври,  а последно беше најсветла во јули 2018 година.

Марс ќе достигне опозиција или точката во нејзината орбита која е спротивно на Сонцето од перспектива на Земјата, на 13 октомври. Ова е исто така и периодот кога е најблиску до Земјата, предизвикувајќи да изгледа посветло отколку во кој било друг период од годината.

Гледачите ќе можат лесно да ја забележат планетата, бидејќи таа ќе свети портокалово, издвојувајќи се меѓу морето бели sвезди. Прво ќе се појави на исток околу зајдисонцето пред да се искачи високо на јужното небо до полноќ, а потоа постепено да се гледа на западното небо во часовите пред изгрејсонцето.

Марс ќе остане истакната на небото во текот на есента пред да започне постепено да се затемнува во текот на зимските месеци.

Јупитер и Сатурн, иако нема да бидат светли како Марс, ќе бидат видливи на јужното небо после зајдисонцето во текот на октомври пред да заоѓаат на запад околу полноќ, по локално време.

2. Орионид Метеорски дожд 20-21 Октомври

Еден од најдобрите метеорски дождови во сезоната треба да го достигне максимумот во вторник, ноќта, 20 октомври и во раните часови во среда, 21 октомври.

Орионидите ќе имаат околу 20 метеори на час во текот на ноќта, а најголем број метеори се очекуваат по полноќ, по локално време. Иако ова можеби не звучи премногу блескави метеори во ноќта, ќе биде последниот метеорски дожд која има подобри временски услови за набудувачите на северната хемисфера пред да пристигнат постудените зимски услови за претстојните метеорски дождови во ноември, декември и јануари.

Оваа година е особено добра за Орионидите бидејќи Месечината ќе биде под хоризонтот скоро цела ноќ, што значи дека ќе има мало природно загадување од светлина на небото. Сепак, светлинското загадување од населените места може да влијае и ги затемни метеорите.

По Орионидите, следниот умерен метеорски дожд на календарот се Леонидите, кој ќе достигне пик во ноќта на 16 ноември до 17 ноември, проследен со Геминидите на 13 декември до 14 декември

3. Плава месечина на Ноќ на вештерките 31 Октомври

Ноќта на вештерките оваа година ќе се разликува од претходните. За прв пат по 2001 година, полна месечина ќе го исполни небото ноќта на Ноќта на вештерките. Ова ќе биде втора полна месечина во месецот, која ја нарекуваат сина месечина. Додека првата полна месечина во месецот беше на 1 октомври која се нарекува Месечината на жетвата (Harvest Moon), прекар кој го има добиено месечина поради што е најблиску до есенската рамноденица.

Иако на небото сепак нема да изгледа сино месечината, сина месечина се нарекува кога месечината изгрева во полна фаза двапати во текот на истиот месец.

 

Следната Сина месечина ноќта на Ноќта на вештерките, ќе биде во 2039 година.

OAA October 2020