Видете го метеорскиот дожд Eta Aquarids оваа недела!

Пикот на метеорскиот дожд Eta Aquarids ќе биде пред зори на 5 мај.

Иако метеорскиот дожд Персеиди во август може да привлече најголемо внимание, метеорскиот дожд Ета Акварид, кој се појавува од приближно кон крајот на април до средината на мај, нуди долг дел од спектакуларните метеори што дури и обичен набљудувач може да ги забележи во текот на ноќта.

Пикот на овој метеорски дожд, кога највеќе метеори ќе можат да бидат забележани, треба да се случи пред зори на 5 мај, според Бил Кук од НАСА. Можат да се забележат околу 40 метеори на час. Метеорскиот дожд е со средна осветленост, што значи дека на што потемно место се наоѓате, толку поголеми шанси да забележите метеори.

Иако месечината ќе биде присутна во текот на ноќта, пред зори таа треба да зајде така што ќе ни овозможи подобра сцена за набљудување.

Каде да гледате?

Метеорите се чини дека потекнуваат од Eta Aquarii, една од посветлите ѕвезди во соѕвездието Aquarius. (Местото од кај што потекнуваат метеорите се вика радијант.) За луѓето во средно-северните ширини, радијантот нема да биде многу високо на небото, па ако тоа е местото каде што се наоѓате, ќе ви треба темно- небото со релативно јасен јужен хоризонт за да го искористите максимумот од метеорите.

Како да ги забележите?

Иако метеорите на Ета Акварид се чини дека потекнуваат од истата точка, не треба да гледате во радијантот за да пронајдете метеори. Ако го сторите тоа, можеби ќе ги промашите некои од  метеорите што создаваат најдолги светли линии на небото.

Најдобриот начин да ги видите метеорите, според Бил, е да легнете рамно на грб и да изгледате исправено. На тој начин, ќе го добиете најширокиот поглед кон небото и нема да мора да ви го затегнете вратот.

Што го предизвикува овој метеорски дожд?

Метеорските дождови се блесоци од зрна од прав кои изгонуваат во атмосферата. Тие се случуваат кога Земјата ги преминува патеките на кометите, кои оставаат прашина по нивните орбити. Затоа тие се случуваат на одредени датуми и се чини дека потекнуваат од специфични точки на небото. Ета Акваридите се поврзани со Халеевата Комета, но нивниот пат е одвоен од кометата многу одамна.

Ета Акваридите не произведуваат толку многу метеори на час колку што е познатиот метеорски дожд Персеиди во август, но тие се исто толку светли, ако не и посветли. Метеоридите (вистинските зрна од прав) се околу милиметар, и нема шанси тие да ја погодат земјата, рече Кук. Тоа е затоа што тие се премногу мали и пребрзо се движат за да го издржат патот кон нашата планета низ атмосферата на Земјата, затоа што топлината што се создава од триењето со атмосферата ги уништува малите парчиња.

Метеорити – вселенските карпи што стигнуваат до земјата – имаат тенденција да бидат парчиња астероиди, затоа што тие се движат побавно во однос на Земјата.

 

Happy new year 🎊🎆🎈 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #lakeohrid #nightphotography #firework #photoeveryday #astronomy #ohrid #ohridinfo #ohridlake ...

На 21 Декември 2020 по 800 години Сатурн и Јупитер ќе изгледаат како една ѕвезда на небото. Доколку има услови, не е облачно за сите што не ќе можат да следат, ќе обезбедам пренос во живо. Фотографијата е од денеска,
Горе Сатурн, долу Јупутер за сателитите #saturn #jupiter #astronomy #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski
...

Blue moon 🌚 Halloween moon 🎃 #moon #moonrise #hallowenmoon #bluemoon #stojanstojanovski #ohridastronomyassociation #moonphotography #videography #astrophotography #moonlight #october #nightsky #videooftheday #ohrid #ohridinfo #moonlightlovers ...

Moon rise 🌕 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #astrophotography #astronomy #ohrid #ohridinfo #ohridiswaitingforyou #moonrise #moonlight #cloudysky ...

Jupiter and Moon 🌙 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #moonlight #jupiter #astrophotography #astronomy #moonphotography #jupiter #lakeohrid #ohridinfo #ohridiswaitingforyou #space #nasa #skyatnight ...

Harvest moon, full moon 🌕 #fullmoon #ohrid #moonrise #enjoythemoment #moonlight #videography #astrology #astrovideos #ohridastronomyassociation #lakeohrid #moonphotography #moonvideo #space #nasa ...

Milky way 💫🌟 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #adrenaline #milkyway_nightscapes #milkywayphotography #milkywaychasers #galaxy #travelgram #stars #astrophotography ...

Astro tours from 10-23 September and taking picture with milkyway📷🌟 🌌 #milkyway_nightscapes #milkyway #astrophotography #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #enjoynight #nightphotography #nightcamping #capturethemoment #astrotours #enjoythemoment #stars #bethere ...

Full moon above Kuratica 🌝 #fullmoon #ohridastronomyassociation #dedodimoadventure #moonphotography #space #nasa #enjoynight #moonart #stojanstojanovski #kuratica ...

Perseid meteor shower and Milky way 2020 💫🌌 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #enjoythemoment #milkyway #meteor #meteorshower #space #nasa #astrophotography #astronomia #stars #nightphoto #nightscape #astrophotography_ ...

Perseid meteor shower 2020✨
#perseidmeteorshower #stojanstojanovski #milkyway_nightscapes #polaris #space #astrophotography #strars #ohridastronomyassociation #enjoynight #dedodimoadventure #astronomia #meteors #milkyway
...

Our picture from 2019's Perseid Meteor Shower on @cnet as announcment for the Perseid Meteor Shower 2020!

Photo: @stojan2s

#cnet #stojanstojanovski #astronomy #astro #photography #photo #perseidmeteorshower2019 #perseidmeteorshower2020 #perseidmeteorshower
...

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата.

По повод метеорскиот дожд Персеиди Охридското Астрономско друштво во соработка со Дедо Димо Ресторан – Куратица организира АстроТури за набљудување и фотографирање на најдобриот метеорски дожд во годината, Персеиди на кој максимумот низ годините во зависност од месечината достигнувал и 120 метеори на час.

Доколку дозволуваат временските услови од 10 до 15 Август, секој ден во времетрање од 6 сати ќе се одржат турите каде се тргнува од Куратица, па после 40 минутно возење низ шумест предел се стигнува до местото за набљудување. Во цената ќе биде вклучено јадење и пиење.

Секој учесник добива фотографија со Млечниот пат, за кој ќе се погрижи @stojan2s .

Местата се ограничени така да пријавувањето се врши однапред неколку денови.

Цената на пакетот е 55 евра по човек од вечер.
Пријавување на:
+389 78 428 161 Стојан
Или на фан страната од Охридското Астрономско друштво.

#ohridastronomy #astronomy #stojanstojanovski #kuratica #photography
...

Milky way ⛺️ 🌌 #ohridastronomyassociation #kurajca #stojanstojanovski #milkyway_nightscapes #space #astrophotography #dedodimoadventure #enjoysky #skyatnight #astrophotography #canonphoto #stojanstojanovski #nightsky #enjoythemoment ...

The comet Neowise was closest to Earth on July 23, passing some 64 million miles (103 million km) from our planet 💫 🌎 #cometneowise #comet #astrophotography #space #kurajca #astronomy #stars #enjoyphotography #ohridastronomyassociation #adrenaline #adventuretime #skyphotography #lights #capturethemoment #enjoymoment #canonphotography #photooftheday #dedodimoadventure #photoart #skylovers ...

Summer nights- Comet Neowise 💫 🌌 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #kurajca #enjoynight #astrophotography #canonphotography #stars #space #nasa #atv #comet #cometneowise #photooftheday ...

Comet 💫 Neowise #cometneowise #neowise #nightphotography #nightsky #adrenaline #adventure #dedodimoadventure #kuratica #kurajca #stojanstojanovski #travelgram #visit #bestplacetogo #canonphotography #bestofnight #enjoythemoment #capturethemoment #space #stars #astrophotography #ohridastronomyassociation ...

Comet NEOWISE is now visible after Sunset 🇲🇰

Photo Credits: @stojan2s

#astronomy #space #nasa #universe #astrophotography #cosmos #moon #stars #galaxy #photography #telescope #earth #astro #planets #solarsystem #milkyway #nightsky #stojanstojanovski #astrology #sky #macedonia #mars #ohrid
...

Comet NEOWISE before sunrise over Lake Ohrid 🇲🇰

Photo Credits: @stojan2s

#astronomy #space #nasa #universe #astrophotography #cosmos #moon #stars #galaxy #photography #telescope #earth #astro #planets #solarsystem #milkyway #nightsky #stojanstojanovski #astrology #sky #macedonia #mars #ohrid
...

Comet NEOWISE - Lake Ohrid 🌌 #ohrid #cometneowise #comet #space #ohridiswaitingforyou #ohridinfo #stojanstojanovski #lakeohrid #savelakeohrid #enjoynight #astrophotography #cityoflights #bestplacetogo #tonightisthenight #enjoysummer #enjoythemoment #capturethemoment #astronomy #ohridastronomyassociation #canonphotography ...

Партнери