Видете ја Марс како никогаш досега!

Curiosity роверот на НАСА само што ја претстави новата панорама од планетата Марс во која се наоѓа Глен Торидон, регион на Марс долг 5,4 километри на планината Шарп што неодамна го истражуваше роверот.

Оваа фотографија има 1.8 милијарди пиксели!
Дел од панорамата од 1,8 милијарди пиксели чии композитни слики беа направени од роверот Curiosity Mars rover на НАСА помеѓу 24 и 1 декември 2019 година. (Фото: НАСА / ЈПЛ-Калтех / МССС)

Новата фотографија е композиција од повеќе илјадници слики кои Curiosity ги направени во периодот помеѓу 24 ноември и 1 декември 2019 година, кога тимот на роверот беше на одмор за Денот на благодарноста.

„Додека многумина од нашиот тим беа дома уживајќи во празникот, Curiosity роверот го произведе овој празник за очите“, се вели во изјавата во средата (4 март) од научникот за проектот Curiosity, Ешвин Васавада, од лабораторијата за придвижување на авиони на НАСА (JPL) во Пасадена, Калифорнија.

Втора панорама што екипата на роверс ја објави денес го откри и Глен Торидон. Оваа сложена слика, стекната со употреба на леќи со среден агол на Mastcam, е со помала резолуција, со самo 650 милиони пиксели.

Втората панорама од 650 милиони пиксели, направена од роверот на НАСА, Curiosity Mars rover помеѓу 24 и 1 декември 2019 година, покажува повеќе од телото на роботот. (Фото: НАСА / ЈПЛ-Калтех / МССС)

Овие панорами се зумираат, па за да го добиете целосното искуство, проверете ги оригиналите преку JPL тука.