Инжењери на НАСА градат вентилатор против КОВИД-19

НАСА може наскоро да започне да прави голема разлика во борбата против пандемијата на коронавирус.

Прототип вентилатор изграден за само 37 дена од страна на инженери во лабораторијата за погон на авиони на НАСА (JPL) во Пасадена, Калифорнија, помина клучен тест оваа недела во Медицинскиот факултет „Ихан“ на планината Синај во Њујорк, објавија во четвртокот (23 април) официјални агенции.

„Ние сме специјализирани за вселенско летало, а не за производство на медицински уреди“, рече директорот на ЈПЛ Мајкл Воткинс. (ЈПЛ е водечки центар на НАСА за роботско планетарно истражување.)

„Но, одличното инжењерство, ригорозното тестирање и брзото прототипирање се некои од нашите специјалитети“, додаде тој. „Кога луѓето во JPL сфатија дека може да го имаат потребното за да ја поддржат медицинската заедница и пошироката заедница, тие сметаа дека е нивна должност да ја споделат својата генијалност“

Новата машина, наречена VITAL („Вентилатор за интервенција интервенција достапна локално“), може да се произведе брзо, соопштија официјалните претставници на НАСА. VITAL има и флексибилен дизајн кој опфаќа употреба во привремени теренски болници, како што се оние што се појавија во хотели и конвенциони центри ширум светот за да се справат со пациенти кои се заболени од КОВИД-19.

Најтешко погодените пациенти завршуваат со респираторни апарати, правејќи ги вентилаторите драгоцен извор деновиве. Потребата е толку акутна што компаниите како Форд, Генерал Моторс, СпејсИкс и Тесла имаат назначено некои од нивните најпаметни инжењери да дизајнираат и развиваат машини за дишење.

„Бевме задоволни од резултатите од тестирањето што го извршивме во нашата лабораторија за симулација на човекови лица со висока верност“, изјави Метју Левин, директор за иновации во лабораторијата за човечка симулација и вонреден професор по анестезиологија, предоперативна и болка во медицината и генетика и геномика наука во школата за медицина Икан, се вели во истата изјава.

„Прототипот на НАСА беше изведен како што се очекуваше под широк спектар на симулирани услови на пациентот“, додаде Левин. „Тимот се чувствува уверен дека ВИТАЛ-вентилаторот ќе може безбедно да ги вентилира пациентите кои страдаат од КОВИД-19 и овде во САД и низ целиот свет“.

VITAL е со цел да се надополни наместо да ги заменуваат традиционалните болнички вентилатори, кои можат да работат со години и да им помагаат на пациентите со најразлични заболувања. Новиот уред е специјално дизајниран за страдалници од КОВИД-19 и има планиран век на траење од три до четири месеци, соопштија претставници на НАСА.

„Единиците за интензивна нега гледаат пациенти со КОВИД-19 на кои им се потребни високо динамични вентилатори“, рече Ј.Д. Полк, главен службеник за здравство и медицина на НАСА, во истата изјава. „Намерата со VITAL е да се намали веројатноста пациентите да дојдат до таа напредна фаза на болеста и да бараат понапредна помош од вентилаторот“.

НАСА бара брзо одобрување за VITAL од Американската администрација за храна и лекови. Вселенската агенција планира да понуди бесплатна лиценца за новиот вентилатор и во моментот им ги доставува потенцијалните производствени партнери во приватниот медицински сектор.