Како НАСА го забележа овогодинешниот метеорски дожд Лириди

Метеорскиот дожд „Лириди“ во 2020 година беше во најдобар тек преку ноќта во нејзиниот пик, а НАСА неколку дена пред пикот ни долови неколку метеори со нивните фотоапарати низ САД.

Метеорите од метеорскиот дожд „Лириди“, чиј пик беше пред 2 дена, доцна вечерта и во раните утрински часови во средата (21-22 април), беа фотографирани од неколку камери со NASA’s All-sky Fireball Network, рано наутро. Видео од слики на фотоапаратот ги прикажува Лирид метеорите додека го осветлуваат небото на места низ САД.

Метеорскиот дожд Лириди се појавува секоја година во април кога Земјата поминува низ остатоци од остатоци оставени од кометата Тачер (официјално позната како C/1861 G1 Thatcher). Податоци за метеорскиот дожд датираат повеќе од 2.700 години, што го прави еден од најстарите познати метеорски дождови, изјавуваат официјални лица на НАСА.

Фотографија од огнена топка од метеорскиот дожд Лириди направена со камера со NASA’s All-sky Network на 21 април, 2020 (Фото: NASA Meteoroid Environment Office/MSFC)

Видеата се снимени од страна на некои од 17 различни камери на различни локации низ САД, со кластер од шест распространети низ Алабама, Georgiaорџија, Тенеси и Северна Каролина, пет во Mexicoу Мексико и Аризона и групи со три фотоапарати во Охајо- Област Пенсилванија и во Флорида.