Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Свет

Следете во живо слетување на роверот Perseverance на Марс

Следете во живо слетување на роверот Perseverance на Марс

На 18 февруари мисијата Марс2020 ќе слета во кратерот Језеро близу екваторот на Марс. Мисијата вклучува ровер наречен Perseverance (Истрајност) кој ќе ја истражи областа анализирајќи камења и собиракјќи примероци кои ќе се вратат на Земјата со мисија во…

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

Во декември оваа година љубителите на ноќното небо ќе добијат посебен поклон поради тоа што Јупитер и Сатурн ќе бидат најблизу еден до друг на небото во последните 800 години. Поставете го својот телескоп и надевајте се на чисто…

НАСА објави дека пронашле вода на месечината

НАСА објави дека пронашле вода на месечината

Стратосферната опсерваторија за инфрацрвена астрономија на АСА (SOFIA) потврди за прв пат вода на сончевата површина на Месечината. Ова откритие укажува на тоа дека водата може да се дистрибуира низ површината на Месечината, без ограничувања на ладни, засенчени места.…

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Поладните ноќи во октомври ќе донесат многу од ѕвездите да гледаат на небото, почнувајќи од метеорски дожд до одличен поглед на планетите, но врвниот настан за астрономијата во месецот ќе биде последната ноќ во месецот. Не е потребен телескоп…