Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK
Месечината и Венера во текот на следните денови

Месечината и Венера во текот на следните денови

Свежа од своето најголемо издолжување (најголема далечина од сонцето на точката на нашето поднебје) на 29 октомври, Венера лесно ќе се гледа од целата Земја во текот на ноември 2021 година. За набљудувачите од јужната хемисфера ќе биде одлично…

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

Во декември оваа година љубителите на ноќното небо ќе добијат посебен поклон поради тоа што Јупитер и Сатурн ќе бидат најблизу еден до друг на небото во последните 800 години. Поставете го својот телескоп и надевајте се на чисто…

Фото/Видео: Втората полна месечина изгреа во Октомври

Фото/Видео: Втората полна месечина изгреа во Октомври

Вечерва можевме да уживаме во втората полна месечина за месец Октомври или такаречената Плава месечина. Исто време во светот оваа месечина се нарекува и Месечина на Ноќ на Вештерките бидејќи се поклопува со празникот Halloween. Членовите на Охридското Астрономско…

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Поладните ноќи во октомври ќе донесат многу од ѕвездите да гледаат на небото, почнувајќи од метеорски дожд до одличен поглед на планетите, но врвниот настан за астрономијата во месецот ќе биде последната ноќ во месецот. Не е потребен телескоп…

Видео: Изгрев на полна месечина 1 Октомври (Harvest Moon)

Видео: Изгрев на полна месечина 1 Октомври (Harvest Moon)

Во октомври ќе имаме 2 полни месечини, едната на 1 октомври, а другата на 31 октомври. Уживајте во видеото снимено во близина на Охридското Езеро и изгрев на полната месечина над Петрино од страна на Стојан Стојановски Harvest Moon…

Видео: Фотографирање на септемвриската полна месечина

Видео: Фотографирање на септемвриската полна месечина

Изминатата вечер членови на Охридското Астрономско Друштво во соработка од авантурите на Дедо Димо – Куратица на 2000 метри надморска височина го документираа изгревот на септемвриската полна месечина наречена “Corn Moon” Уживајте во видеото додека изгрева месечината, а еден…

Астро Тура Метеорски Дожд и Млечен пат, секој ден од 16 до 23 Август 2020

Астро Тура Метеорски Дожд и Млечен пат, секој ден од 16 до 23 Август 2020

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата Поради поголем интерес и преместување на два датуми поради временските услови астро турата ја продолжуваме до 23 Август дозволуваат временските услови секој ден. Доколку дозволуваат временските услови од 16 до 23 Август,…

Метеорскиот дожд Персеиди и Млечниот Пат, вистинско доживување за посетителите на Астро Турата

Метеорскиот дожд Персеиди и Млечниот Пат, вистинско доживување за посетителите на Астро Турата

Изминатата недела Охридското Астрономско Друштво и Стојан Стојановски во соработка со Ресторан Дедо Димо – Куратица организираа набљудување на метеорскиот Дожд Персеиди и фотографирање со нашата галаксија, Млечниот Пат. На турите секојдневно уживаа повеќе гости од Македонија, и од…

Астротура – Персеиди – Метеорски дожд (10-15 Август 2020)

Астротура – Персеиди – Метеорски дожд (10-15 Август 2020)

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата. По повод метеорскиот дожд Персеиди Охридското Астрономско друштво во соработка со Дедо Димо Ресторан – Куратица организира АстроТури за набљудување и фотографирање на најдобриот метеорски дожд во годината, Персеиди на кој максимумот…

Кометата Neowise, вистинска атракција за туристите и љубителите на Астрономијата во Охридскиот регион

Кометата Neowise, вистинска атракција за туристите и љубителите на Астрономијата во Охридскиот регион

Изминатите две недели Охридското Астрономско Друштво во соработка со ресторан Дедо Димо, Куратица за прв пат во нашиот регион организираше астро тури во близина на Куратица со набљудување и фотографирање со кометата Neowise, најсветлата комета во последните 25 години видена од северната полутопка на планетата земја.