Кометата АТЛАС: Дали ќе може да ја гледаме со голо око?

Како да го гледате последното поглавје од една емисија или филмска серија, скоро треперете од возбуда – но никогаш не знаете дали ќе имате големо разочарување или ќе завршите со нешто што е во ред.

Кометата C / 2019 Y4 (АТЛАС) лебди на небото над Канарските острови, Шпанија, на 16 февруари. Помеѓу 27 јануари и 16 февруари, кометата осветлена на магнитуда од 11,5 до 10 степени, а нејзината кома се зголеми од 2 до 2,5 лакови во големина.

Сега, шансите се дека кометата C / 2019 Y4 (АТЛАС) ќе биде прекрасна и можеби само тоа ќе биде најневеројатното нешто што некогаш ќе го видите – одлична комета за книгите по историја. Еве што можеме да очекуваме.

Од минатото до денес

Y4 беше откриена на 29 декември 2019 година, од програмата за пребарување Last Alert System (ATLAS) со астероид, територијално влијание, едно од неколкуте автоматски истражувања на небото, во потрага по потенцијални астероиди на вкрстување на Земјата. Откривањето на кометите во суштина е нуспроизвод на овој зафат. Во тоа време, C / 2019 Y4 беше на магнитуда од 19,6 и се наоѓаше на скоро 3 астрономски единици од Сонцето – скоро двојно далеку од Марс. (Една астрономска единица, или АЕ, е просечно растојание Земја-Сонце.)

Во средината на март, А4 АТЛАС достигна 4 магнитуди, поттикнувајќи гласини дека само ќе се осветли, достигнувајќи at8. Но, во 2000 г., С / 1999 С4 (ЛИНЕАР) падна иста количина на својот пристап и брзо се раствори.

Дејвид Леви напиша дека „кометите се како мачки. Имаат опашки и прават што сакаат “. И покрај најдобрите набљудувања и разбирање, овие „нечисти снежни топки“ можат да се одвиваат без никакво внимание дури и подалеку од Сонцето од орбитата на Марс, растојанието Y4 ATLAS достигнува на почетокот на април.

Описот овде го опфаќа она на кое што веројатно ќе бидеме сведоци: фантастичен приказ како Кометата C / 1975 V1 West во 1976 година. Останете со надеж за кометата на една генерација и сфатете дека, во најлош случај, сепак ќе биде убав бинокуларен објект.

Локација

Северната хемисфера има одлични места од сега десно, сè додека кометата не достигне перихелион на 31 мај, кога АТЛАС ќе го направи својот најблизок пристап кон Сонцето и ќе изврши остар вртеж околу нашата везда. Набљудувачите од 40 до 60 степени северна географска ширина се близу до сцената, со оние од 50 до 55 степени север да добијат предни седишта. Екваторските и јужните локации добиваат една пристојна недела почнувајќи од 28 мај, но потоа Y4 останува на ниско ниво и брзо згаснува во далечината, како објект гледан од задниот прозорец на автомобил што брзо се движи.

До средината на крајот на април, која ја вклучува Новата Месечина на 22 април, АТЛАС е веќе голема и дифузна за својата далечина. Забележете дека пријавените величини се интегрирани, што во суштина ја притиска целата светлина во точка, наместо да ја шири меѓу кома и опашките. Магнитудата 2 е лесна за неприкосновено око, но од градот големо хало ќе биде невидливо поради светлината. Наоѓајќи на половина пат помеѓу Поларис и Капела, Y4 може да заличи на Андромеда (галаксија).

До средината на мај, Атлас е втор по осветленост само за Венера! Таа е висока само 15 °, паѓајќи се пониско додека календарот скокнува нагоре. Избегнувајте набљудување од локации јужно од градот. Наместо тоа, отвореното поле на север ви дозволува да набљудувате што е можно подолго.

На 15 мај АТЛАС е светла, но мала на северниот хоризонт на еден час по зајдисонце за средно-северни ширини. Обидете се да најдете темна локација од каде да ја видите, без поголеми населени места на север, за најдобар поглед.