Метеор експлодира над Хрватска и Словенија!

Спектакуларен метеор експлодира над Балканот во 10:36, Фев. 28. Овој настан беше виден и слушнат од северна Италија, Словенија, Хрватска и Австрија. Силниот звук и потрес биле доволно силни за да бидат регистрирани од страна на сеизмографите дури и како земјотрес!

Видео од настанот виден од Загреб, Хрватска од страна на Tomislav Čar:

Според CAU, метеорот експлодирал на висина од околу 30 км над земјата. Сосема е можно некои парчиња да го преживеале влезот во атмосферата, но сè уште не е јасно каде може да бидат слетани. Постојат неколку неофицијални извештаи, парче од предметот е пронајден во градот Копривница, северо-источна Хрватска.

Сеизмографите на словенечката метеоролошка агенција (АРСО) и сеизмолошкото истражување на Универзитетот во Загреб, научен факултет, геофизички оддел јасно ги регистрираа шок-брановите. Веројатно тоа било пробив на “shock-waves” предизвикани од експлозијата на метеорот. Погледнете ги графиконите подолу: