Метеор што уништи милиони дрвја во Сибир само ја „допре“ Земјата, се вели во новите истражувања

Ново објаснување за масовна експлозија на сибирска шума во 1908 година е дури и непознато од самиот мистериозен инцидент.

Овој деструктивен космички настан ги збуни научниците повеќе од еден век.

(Image: © Sovfoto/Universal Images Group via Getty Images)

Познато како настан во Тунгуска, експлозијата израмни повеќе од 80 милиони дрвја во секунди, на површина од околу 2 000 квадратни километри – но не остави кратер. Метеорот што експлодирал пред да удри во земја, многумина сметале дека е виновникот. Сепак, комета или астероид најверојатно ќе остави зад себе карпести фрагменти откако ќе се разнесе, и не се пронајдени никакви остатоци од истото.

Сега, тим истражувачи предложиле решение за оваа долгогодишна загатка: Голем железен метеор се нафрли кон Земјата и се приближи доволно близу за да генерира огромен шок-бран. Но, метеорот тогаш се оддалечи од нашата планета без да се расипе, неговата маса и интензитет носејќи ја напред натаму во своето патување низ вселената.

Утрото на 30 јуни 1908 година, небото над Сибир се разгоре толку светло и жешко, што сведокот кој стоеше десетици километри од местото, помисли дека неговата кошула се запалила, рече Владимир Париев, коавтор на новата студија Тунгуска и истражувач со физичкиот институт ПН Лебедев на Руската академија на науките во Москва.

После светлото, кое траеше околу 1 минута, се случи експлозија што разби прозорци и ги исфрли луѓето од нозете во еден град оддалечен повеќе од 60 км, јави Би-Би-Си. „Небото беше поделено на два, а високо над шумата целиот северен дел од небото се појави покриено со оган“, рече друг сведок во тестамент. Енергијата објавена од експлозијата, научниците подоцна ја проценија дека е 185 пати поголема од онаа на атомската бомба, фрлена на Хирошима во 1945 година, според НАСА.

Првичните објаснувања за експлозијата вклучувале вулкански ерупции и рударски несреќи, според НАСА, но тие тврдења не биле поддржани со физички докази. Другите подоцнежни предлози беа далекусежни, како што се срушен НЛО или судир на црна дупка со Земјата – студија која ја опишува хипотезата за црни дупки која беше објавена во списанието „Nature“ во 1973 година (и беше звучно разоткриена во друга студија за природата објавена само неколку месеци подоцна).

Најшироко прифатено научно објаснување е дека еден карпест астероид или комета влегол во Земјината атмосфера и потоа се распаднал со тресок околу 5 до 10 км над земјата, изјави Париев за „Live Science“ преку е-маил. Но, таквата експлозија требаше да го зафати земјата со карпести остатоци, кои никој досега не ги нашол. За споредба, метеор што експлодира над Чељабинск, Русија, во февруари 2013 година, влезе во фрагменти што беа откриени во рок од една недела, рече Париев.

Happy new year 🎊🎆🎈 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #lakeohrid #nightphotography #firework #photoeveryday #astronomy #ohrid #ohridinfo #ohridlake ...

На 21 Декември 2020 по 800 години Сатурн и Јупитер ќе изгледаат како една ѕвезда на небото. Доколку има услови, не е облачно за сите што не ќе можат да следат, ќе обезбедам пренос во живо. Фотографијата е од денеска,
Горе Сатурн, долу Јупутер за сателитите #saturn #jupiter #astronomy #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski
...

Blue moon 🌚 Halloween moon 🎃 #moon #moonrise #hallowenmoon #bluemoon #stojanstojanovski #ohridastronomyassociation #moonphotography #videography #astrophotography #moonlight #october #nightsky #videooftheday #ohrid #ohridinfo #moonlightlovers ...

Moon rise 🌕 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #astrophotography #astronomy #ohrid #ohridinfo #ohridiswaitingforyou #moonrise #moonlight #cloudysky ...

Jupiter and Moon 🌙 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #moonlight #jupiter #astrophotography #astronomy #moonphotography #jupiter #lakeohrid #ohridinfo #ohridiswaitingforyou #space #nasa #skyatnight ...

Harvest moon, full moon 🌕 #fullmoon #ohrid #moonrise #enjoythemoment #moonlight #videography #astrology #astrovideos #ohridastronomyassociation #lakeohrid #moonphotography #moonvideo #space #nasa ...

Milky way 💫🌟 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #adrenaline #milkyway_nightscapes #milkywayphotography #milkywaychasers #galaxy #travelgram #stars #astrophotography ...

Astro tours from 10-23 September and taking picture with milkyway📷🌟 🌌 #milkyway_nightscapes #milkyway #astrophotography #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #enjoynight #nightphotography #nightcamping #capturethemoment #astrotours #enjoythemoment #stars #bethere ...

Full moon above Kuratica 🌝 #fullmoon #ohridastronomyassociation #dedodimoadventure #moonphotography #space #nasa #enjoynight #moonart #stojanstojanovski #kuratica ...

Perseid meteor shower and Milky way 2020 💫🌌 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #enjoythemoment #milkyway #meteor #meteorshower #space #nasa #astrophotography #astronomia #stars #nightphoto #nightscape #astrophotography_ ...

Perseid meteor shower 2020✨
#perseidmeteorshower #stojanstojanovski #milkyway_nightscapes #polaris #space #astrophotography #strars #ohridastronomyassociation #enjoynight #dedodimoadventure #astronomia #meteors #milkyway
...

Our picture from 2019's Perseid Meteor Shower on @cnet as announcment for the Perseid Meteor Shower 2020!

Photo: @stojan2s

#cnet #stojanstojanovski #astronomy #astro #photography #photo #perseidmeteorshower2019 #perseidmeteorshower2020 #perseidmeteorshower
...

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата.

По повод метеорскиот дожд Персеиди Охридското Астрономско друштво во соработка со Дедо Димо Ресторан – Куратица организира АстроТури за набљудување и фотографирање на најдобриот метеорски дожд во годината, Персеиди на кој максимумот низ годините во зависност од месечината достигнувал и 120 метеори на час.

Доколку дозволуваат временските услови од 10 до 15 Август, секој ден во времетрање од 6 сати ќе се одржат турите каде се тргнува од Куратица, па после 40 минутно возење низ шумест предел се стигнува до местото за набљудување. Во цената ќе биде вклучено јадење и пиење.

Секој учесник добива фотографија со Млечниот пат, за кој ќе се погрижи @stojan2s .

Местата се ограничени така да пријавувањето се врши однапред неколку денови.

Цената на пакетот е 55 евра по човек од вечер.
Пријавување на:
+389 78 428 161 Стојан
Или на фан страната од Охридското Астрономско друштво.

#ohridastronomy #astronomy #stojanstojanovski #kuratica #photography
...

Milky way ⛺️ 🌌 #ohridastronomyassociation #kurajca #stojanstojanovski #milkyway_nightscapes #space #astrophotography #dedodimoadventure #enjoysky #skyatnight #astrophotography #canonphoto #stojanstojanovski #nightsky #enjoythemoment ...

The comet Neowise was closest to Earth on July 23, passing some 64 million miles (103 million km) from our planet 💫 🌎 #cometneowise #comet #astrophotography #space #kurajca #astronomy #stars #enjoyphotography #ohridastronomyassociation #adrenaline #adventuretime #skyphotography #lights #capturethemoment #enjoymoment #canonphotography #photooftheday #dedodimoadventure #photoart #skylovers ...

Summer nights- Comet Neowise 💫 🌌 #ohridastronomyassociation #stojanstojanovski #dedodimoadventure #kurajca #enjoynight #astrophotography #canonphotography #stars #space #nasa #atv #comet #cometneowise #photooftheday ...

Comet 💫 Neowise #cometneowise #neowise #nightphotography #nightsky #adrenaline #adventure #dedodimoadventure #kuratica #kurajca #stojanstojanovski #travelgram #visit #bestplacetogo #canonphotography #bestofnight #enjoythemoment #capturethemoment #space #stars #astrophotography #ohridastronomyassociation ...

Comet NEOWISE is now visible after Sunset 🇲🇰

Photo Credits: @stojan2s

#astronomy #space #nasa #universe #astrophotography #cosmos #moon #stars #galaxy #photography #telescope #earth #astro #planets #solarsystem #milkyway #nightsky #stojanstojanovski #astrology #sky #macedonia #mars #ohrid
...

Comet NEOWISE before sunrise over Lake Ohrid 🇲🇰

Photo Credits: @stojan2s

#astronomy #space #nasa #universe #astrophotography #cosmos #moon #stars #galaxy #photography #telescope #earth #astro #planets #solarsystem #milkyway #nightsky #stojanstojanovski #astrology #sky #macedonia #mars #ohrid
...

Comet NEOWISE - Lake Ohrid 🌌 #ohrid #cometneowise #comet #space #ohridiswaitingforyou #ohridinfo #stojanstojanovski #lakeohrid #savelakeohrid #enjoynight #astrophotography #cityoflights #bestplacetogo #tonightisthenight #enjoysummer #enjoythemoment #capturethemoment #astronomy #ohridastronomyassociation #canonphotography ...

Партнери