Мистеријата за чудната ротација на атмосферата на Венера конечно може да се реши

Мистеријата зад тоа зошто атмосферата на Венера се врти многу побрзо од површината на планетата, конечно може да се реши, открива новата студија.

Откритието може да помогне да се осветли колку е можно да се оддалечуваат далечни егзопланети или свет надвор од нашиот сончев систем, велат истражувачите.

Во споредба со Земјата, Венера се врти со лежерно темпо на својата оска, при што нејзината површина трае 243 денови на Земјата за да заврши една ротација. Сепак, жешката, смртоносна атмосфера на Венера се врти скоро 60 пати побрзо од нејзината површина, вртејќи се околу планетата еднаш на 96 часа, ефект познат како супер-ротација.

Овој мистериозен феномен на атмосферска супер-ротација се гледа не само на Венера, туку и на најголемата месечина на Сатурн, Титан. Претходните истражувања сугерираат дека за да се случи оваа супер-ротација, атмосферата на Венера мора да поседува доволно аголна динамика – количина на интензитет на телото заради неговото вртење – да го надмине триењето со површината на планетата. Како и да е, неизвесно беше кој е изворот на овој аголен моментум.

„Како шлаг на тортата“, на оваа мистерија научниците анализирале податоци од јапонската вселенска сонда Акацуки, која ја орбитира Венера од 2015 година. км / ч) во регионот околу екваторот. Тие се фокусираа на супер-ротацијата во облачниот слој на Венера, каде што брзината на вртење е највисока, достигнувајќи околу 245 км / ч во регионот околу екваторот.

Врз основа на ултравиолетовите слики и термичките инфрацрвени податоци од Акатсуки, научниците развија начин да ги следат движењата на облаците на Венера со цел да ги мапираат ветровите на планетата и начинот на којшто топлината се циркулира во атмосферата. Ова им помогна на истражувачите да добијат слика за тоа како аголната динамика се дистрибуирала на ниво на највисоко ниво на облак, што било лоцирано на надморска височина од околу 42 милји (67km). Ова, пак, им помогна да ги проценат силите што ја одржуваат супер-ротирачката атмосфера.

Научниците открија дека атмосферата на Венера добила аголна динамика, иако термичките плими, кои се варијации на атмосферскиот притисок управувани од сончевото греење во близина на екваторот на планетата. Тие, исто така, пронашле планетарни бранови во атмосферата, како и големи атмосферски турбуленции, кои работеле против овој ефект на термички плими.

„Имаше сугестија дека топлинските плима и осека може да придонесат за забрзување зад супер-ротацијата, но мислам дека главната претпоставка беше поинаква, така што ова беше изненадување“, вели Хоринучи, планетарен научник на универзитетот Хокаидо во Сапоро, Јапонија.

Овие откритија може да фрлат светло на зачуденоста на привремено затворените егзопланети – светови кои секој има една темна страна што секогаш се соочува подалеку од својата ѕвезда и од едната страна што e на постојана сончева светлина. Може да се очекува дека деновите на овие егзопланети ќе бидат топли, а ноќите ќе бидат студени, а тие услови за живот, бидејќи знаеме дека може да бидат најповолни во зоната на самракот меѓу овие страни. Сепак, супер-ротацијата може да ги избалансира температурните разлики помеѓу деновите и ноќите, вели Хоринучи.

Извор: Space.com