Научниците ги откриваат најраните докази за личност убиена од метеорит

Пад на метеорит во 1888 година убил еден човек, а друг останал паралаизиран, се вели во записите.

Истражувачите откриле најраните докази дека лицето е погодено и убиено од метеорит што паѓа на Земјата.

Група турски истражувачи го откриле откритието додека пребарувале низ турските државни архиви и откриле дека настанот, во кој загинало едно лице, а е повредено уште едно, се случило во она што сега е Сулејманија, Ирак, на 22 август 1888 година.

Одамна имало тврдења и приказни за луѓе кои биле погодени од метеорити. Сепак, многу од овие приказни не се докажани со доволен доказ, било да е тоа пишан извештај или некој друг историски означувач. „Ова прашање може да се должи на фактот дека или ракописот е напишан на јазик различен од англиски јазик, или нема доволно интерес за историски записи“, напишаа истражувачите во новата студија во која ги објавуваат наодите.

Но, во оваа студија, истражувачите пребаруваа низ турските државни архиви. “Скоро секој настан беше запишан во архивите. Мислам, ако кивате, тоа беше снимено некако. Природни настани, финансиски проблеми, владини пораки и сл.”, Вели главниот автор Озан Унсалан, вонреден професор на одделот за физика на Универзитетот во Истанбул , изјавува за Space.com.

Среде ова богатство на документи, тие нашле писма напишани од локалните власти набргу откако паднал метеорит на Земјата, барејќи се во еден рид во она што сега е Сулејманија, Ирак, на 22 август 1888 година. Во извештајот се наведува дека еден човек бил убиен, а друг парализиран од ударот. Севкупно, пронајдени се три писма, напишани на отомански турски јазик, кои го опишуваат настанот. Тие откриле и докази дека настанот бил пријавен кај Абдул Хамид Втори, 34-от султан на Отоманската империја.

Според овој извештај, метеоритот во кој загинале и тешко повредени двајца мажи бил еден од многуте што паднал на Земјата за време од 10 минути. Покрај тоа, луѓето во блискиот град известија дека биле сведоци на огнена топка што паѓа на Земјата.

Сега, овој тим на истражувачи сè уште работи на пронаоѓање дополнителни писмени и физички докази за влијанието на овој настан. „Треба да најдеме можен одговор од Абдул Хамид, самиот султан. Исто така, ние сме многу љубопитни и треба да го најдеме вистинскиот примерок [на метеоритот] доставен до музејот“, рече Унталан. „После тоа, ќе го класифицираме типот на примерок според научните критериуми“. Унсалан исто така додаде дека имаат намера да продолжат да бараат низ архивите за неверојатни записи како што е ова.

Дури од неодамна, во 2009 година, од метеорит беше погоден и Герит Бланк, 14-годишно германско момче. Метеорит со големина на грашок го погодил, само благо го повредил, но сигурно го исплашил.

Извор: Space.com