Научниците ја забележуваат најголемата позната експлозија во универзумот!

Огромна експлозија беснееше низ далечната галаксија, која ослобдува пет пати повеќе енергија отколку претходниот рекордер, се вели во новата студија.

Доказите за најголемата експлозија забележана во универзумот доаѓаат од комбинација на податоци за Х-зраци од опсерваторијата за Х-зраци „Chandra“ на НАСА и вселенскиот телескоп XMM-Newton во Европа. Генерирана од црна дупка лоцирана во централната галаксија на кластерот, која експлодирала и врежала голема празнина во околниот топол гас. Истражувачите проценуваат дека оваа експлозија ослободила пет пати повеќе енергија од претходниот рекордер и стотици илјади пати повеќе од типичен галактен кластер. (Фото: © X-ray: Chandra: NASA/CXC/NRL/S. Giacintucci, et al., XMM-Newton: ESA/XMM-Newton; Radio: NCRA/TIFR/GMRT; Infrared: 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF)

Астрономите забележале космичка експлозија која е толку силна што ги надминува сите други.

„На некој начин, оваа експлозија е слична на тоа како ерупцијата на планината Сент Хеленс во 1980 година го распарчи врвот на планината“, вели во изјавата на главната авторка на студијата Simona Giacintucci, од лабораторијата за поморски истражувања во Вашингтон, ДЦ.

Експлозијата се случи во кластерот Ophiuchus, што се наоѓа на околу 390 милиони светлосни години од Земјата. Giacintucci и нејзините колеги сметаат дека изворот е супермасивна црна дупка во една од составните галаксии на кластерот – конкретно, млазови на зрачење и материјално исфрлање кое се напојува со гас и прашина.

Можноста за неверојатно моќна експлозија на Ophiuchus за прв пат се зголеми во 2016 година во студијата предводена од Норберт Вернер, во која се испитуваа снимените слики од опсерваторијата за Х-зраци „Chandra“ на НАСА.

Енергијата ослободена од експлозијата „Ophiuchus“ е стотици илјади пати поголема од експлозиите што обично се гледаат во галаксиите, велат истражувачите. И тоа е за пет пати повисоко од претходниот рекордер, што беше ерупција во кластерот MS 0735.6 + 7421.

Податоците од Chandra откриваат само еден регион на радио емисија. Тоа е малку чудно, бидејќи релативистичките авиони со црни дупки обично излегуваат во две различни насоки. Можно е гасот што се „храни“ со млаз од другата страна – онаа спроти откриената празнина – бил во помало изобилство и тамошните радијации се расипуваат побрзо како резултат, велат истражувачите.

Извор: Space.com