На денешен ден: Март 5, 1982: Сондата на СССР слета на Венера!

На 5 март 1982 година, вселенското летало на Советскиот Сојуз – Венера 14 слета на Венера!

Венера 14 беше лансирана само пет дена по својот идентичен близнак, Венера 13. Двете вселенски сонди поминаа четири месеци патувајќи во Венера, а Венера 13 пристигна неколку дена порано.

Сондата слетала на површината на Венера и собирала податоци за атмосферата. Слетала околу 600 милји оддалеченост од Венера 13 и започнала да ги препраќа сликите од површината на Венера – но тоа не траело долго.

Високиот притисок и температурата во Венера ја уништиле Венера 14 за помалку од еден час.

Извор: Space.com