На небото: Од 27 април до 1 мај

Што можеме да забележиме на небото следните 4 дена?

Понеделник, 27 април

Венера достигнува најголема брилијантност околу 18 часот денес кога ќе сјае со магнитуда –4,7. Планетата е сè уште 25 ° над западниот хоризонт, еден час по зајдисонцето и сега е околу 17 ° западно од Месечината. Венера се намали за 46-проценти осветленост, а до почетокот на месецот на само 28 проценти осветленост вечерва. Очигледната големина на планетата се зголеми од 26 “на 37” во иста временска рамка.

Вторник, 28 април

На магнитуда 8,4, Веста (астероид) е на дофат на повеќето двогледи. За да го најдете, лоцирајте ја Олдебаран, најсветлата ѕвезда во Бик (Таурус) и направете си имагинарна линија северо-источно. Прво, ќе го погодите отвореното соѕвезиде NGC 1647, кое содржи неколку десетици расфрлани ѕвезди од 8 до 11 степени. Продолжете ја таа линија приближно на исто растојание до северо-исток и започнете со барање за Веста, која полека напредува низ регионот со неколку ѕвезди во позадина. Обидете се со оваа вежба две или три ноќи по ред да го пронајдете местото што е поместено – тоа е астероидот што го барате.

Среда, 29 април

Марс останува идеална утринска цел да се фати пред изгрејсонце. Црвената планета сјае со јачина од 0,4 степени во југоисточното небо, позиционирана на сред пат меѓу две ѕвезди со 4 големини: Iota (ι) и Гама (γ) Јарец. Марс е скоро 20 ° над хоризонтот еден час пред изгрејсонце.

Марс, исто така, стои во центарот на планетарниот собир. Побарајте на запад за да го пронајдете Сатурн скоро 19 °, со Јупитер само 5 ° подалеку во истата насока. Овие два гиганти на Сончевиот систем сјаат на големина 0,6 и -2,4, соодветно. Телескопските набудувачи и сликари можат да додадат џуџеста планета во мешавината: Плутон е само 2 ° југо-западно од Јупитер, слабо осветлувајќи со големина 14.

Свртете го вашиот телескоп 30 ° источно од Марс за да ја видите величина 8 Нептун. Ледениот џин сè уште е на ниско ниво на источниот хоризонт, издигнувајќи се повисоко додека небото осветлува со претстојната зора. Погледнете колку долго можете да го следите пред светлото небо да го скрие од погледот.

Четврток, 30 април

Првата четвртина месечина се појавува во 20:38 часот. Еден час по зајдисонцето, нашиот сателит стои високо на југозападното небо во слабо со соѕвездието Рак. На небото, можеби ќе имате подобра среќа да ги забележите Близнаците Гемини и нивните светли луминари, Кастор и Полукс, на запад. Погледнете источно од Месечината за да го пронајдете Лавот, со неговата најсветла ѕвезда Регулус и следете го еклиптикот подалеку од исток за да стигнете до Девицата Мајдан, чија најсветла ѕвезда е Спица. Оваа сино-бела 1 ѕвезда не е само една starвезда, туку две – сепак, ѕвездите се толку блиски што не можат да се разделат визуелно. Наместо тоа, астрономите ја откриле двојната природа на Спица, забележувајќи дека како една ѕвезда орбитира околу другата, ефектите на гравитација ја менуваат светлината што ја гледаме од ѕвездата како е малку црвена, а потоа сина со текот на времето.

Петок, 1 мај

Метеорскиот дожд Ета Aquariids од минатата недела ќе го достигне својот пик (врв) за уште неколку дена. Не е една од најдобрите метеорски дождови во годината, поради зрачењето на ниска надморска височина во Северната хемисфера и ниската предвидена стапка од само 10 метеори на час на својот пик. Но, со оглед на тоа што Марс виси во близина и сè уште полумесечина на Месечината на небото, вреди да се обидете да фатите неколку метеори ова утро.

Најдоброто гледање ќе биде од темна локација после полноќ. Ќе можат да се појават било каде на небото.