На овој ден во вселената! 30 април 2015 година: Вселенското летало MESSENGER се урна на Меркур

На 30 април 2015 година, мисијата MESSENGER на НАСА заврши на Меркур, кога леталото намерно се урна на површината на малата карпеста планета.

MESSENGER беше првиот вселенско летало што орбитираше околу Меркур и второто летало што го проучуваше брзо откако Маринер 10 на НАСА леташе околу планетата во 1970-тите. MESSENGER помина четири години орбитирајќи над Меркур. За тоа време, ја мапираше површината на Меркур во невидени детали.

Мисијата откри вода мраз и органски соединенија околу северниот пол на Меркур. Исто така, открило дека Меркур има необично офсетско магнетно поле што не соодветствува со својата оска на ротација.

Мисијата требаше да трае само една година, но НАСА ја продолжи двапати за да може да ги продолжи своите забележителни набудувања на Меркур. На крајот истече на гориво, па НАСА намерно го урна во Меркур, каде создаде нов кратер.