Полна Месечина, Сатурн и Јупитер

Следната полна месечина следува ноќта помеѓу 23-24 Јули. Освен полната Месечина, периодот што следува ќе бидат актуелни заедно со месечината, Јупитер и Сатурн.

Месечината никогаш не паузира во своето патување околу Земјата. Секогаш патува кон исток пред соѕвездијата. Тоа е затоа што орбитира околу Земјата во правец на запад. Секој месец, Месечината ги поминува сите видливи планети. Набргу по полната месечина на овој месец, на 24 јули околу 17:00 часот по средноевропско време, месечината ќе помине за 4 степени јужно од Сатурн. Додека 2 дена, на 26 јули околу 01:00 часот по полноќ, месечината ќе помине 4 степени јужно од Јупитер.

Во следните недели, Земјата ќе помине помеѓу Сатурн, потоа Јупитер, во нашата помала и побрза орбита околу Сонцето. Движењето на Земјата ќе го донесе Сатурн и Јупитер на спротивставување на нашето небо. Тие ќе бидат лоцирани на нашето небо директно спроти сонцето. Опозицијата на Сатурн ќе дојде на 1-2 август. Опозицијата на Јупитер ќе дојде на 19-20 август.