Роверот на НАСА ќе однесе 10,9 милиони имиња на луѓе на Марс

Кога ќе започне лансирањето на роверот на НАСА на Марс, ова лето многу луѓе тука на Земјата ќе се соединат така што нивните имиња ќе се најдат на Црвената Планета.

Роверот ќе носи имиња на повеќе од 10,9 милиони луѓе кои учествуваа во кампањата „Испратете го вашето име на Марс“ на НАСА, каде што официјални претставници на агенцијата ја објавија во четвртокот (26 март).

Инженерите користеле електронски зраци за да ги стиснат моникерите на три мали силиконски чипови, кои биле инсталирани, заедно со комеморативна плакета, на телото на Perseverance на 16 март. Чиповите содржат и есеи на 155 студенти кои го направија до финалето на роверот на НАСА – натпревар за именување. Тој натпревар го победи Алекс Метер, седмо-одделенец од Вирџинија.

Повеќе: NASA’s Mars 2020 rover Perseverance in pictures

„Трите чипови делат простор на еодираната плоча со ласерско гравирана графичка слика на Земјата и на Марс, придружувана од ѕвездата, која им дава светлина на обете“, напишаа официјалните претставници на НАСА во четвртокот.

„Додека го одбележуваме роверот што ги поврзува двата света, едноставната илустрација му оддава почит на елегантната линиска уметност на плаките на леталото на Пионер и златните записи што ги носат Војаџерс 1 и 2“, додадоа тие. „Залепен во центарот на задниот раб на роверот, плочата ќе биде видлива за камерите на јарболот на роверот“.

Perserverance роверот, централниот дел на мисијата на НАСА „Марс 2020“, треба да се крене помеѓу 17 јули и 5 август, кусиот прозорец кога Земјата и Црвената планета се соодветно усогласени за меѓупланетарните мисии. Таквите прозорци се отвораат само еднаш на 26 месеци. Роверот со големина на автомобил останува на добар пат да го лансира ова лето и покрај појавата на коронавирус, соопштија официјалните лица на НАСА.

Perseverance ќе слета во февруари 2021 година во рамките на „Jezero Crater“ на Марс, кој имал езерце и делта на реката во античко минато. Робот со шест тркала ќе лови за знаци на антички живот на Марс, ќе ја карактеризира геологијата на областа и ќе ги испроба некои нови технологии за истражување на Марс, вклучувајќи мал разузнавач на хеликоптери и инструмент што генерира кислород од тенката атмосфера во која доминира јаглерод диоксид.

Роверот ќе направи и голем број други работи. На пример, роверот ќе собере и кешира примероци, што може да го врати на Земјата веднаш штом 2031 година преку заеднички проект на НАСА-Европската вселенска агенција. Штом примероците се тука, истражувачите ширум светот ќе ги преиспитаат за можни знаци на живот и индиции за античката маријанска околина.