Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Author page: OAA

Месечината и Венера во текот на следните денови

Месечината и Венера во текот на следните денови

Свежа од своето најголемо издолжување (најголема далечина од сонцето на точката на нашето поднебје) на 29 октомври, Венера лесно ќе се гледа од целата Земја во текот на ноември 2021 година. За набљудувачите од јужната хемисфера ќе биде одлично…

Кометата Neowise, вистинска атракција за туристите и љубителите на Астрономијата во Охридскиот регион

Кометата Neowise, вистинска атракција за туристите и љубителите на Астрономијата во Охридскиот регион

Изминатите две недели Охридското Астрономско Друштво во соработка со ресторан Дедо Димо, Куратица за прв пат во нашиот регион организираше астро тури во близина на Куратица со набљудување и фотографирање со кометата Neowise, најсветлата комета во последните 25 години видена од северната полутопка на планетата земја.