Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Author page: Stojan

Астро Тура – Млечен Пат – 10 до 23 Септември 2020

Астро Тура – Млечен Пат – 10 до 23 Септември 2020

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата Ги објавуваме датумите за месец Септември 2020, кои ќе бидат достапни за набљудување на ноќното небо и фотографирање со млечниот пат. Сите заинтересирани може да резервираат со време поради ограничен број од…

Астро Тура Метеорски Дожд и Млечен пат, секој ден од 16 до 23 Август 2020

Астро Тура Метеорски Дожд и Млечен пат, секој ден од 16 до 23 Август 2020

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата Поради поголем интерес и преместување на два датуми поради временските услови астро турата ја продолжуваме до 23 Август дозволуваат временските услови секој ден. Доколку дозволуваат временските услови од 16 до 23 Август,…

Метеорскиот дожд Персеиди и Млечниот Пат, вистинско доживување за посетителите на Астро Турата

Метеорскиот дожд Персеиди и Млечниот Пат, вистинско доживување за посетителите на Астро Турата

Изминатата недела Охридското Астрономско Друштво и Стојан Стојановски во соработка со Ресторан Дедо Димо – Куратица организираа набљудување на метеорскиот Дожд Персеиди и фотографирање со нашата галаксија, Млечниот Пат. На турите секојдневно уживаа повеќе гости од Македонија, и од…

Астротура – Персеиди – Метеорски дожд (10-15 Август 2020)

Астротура – Персеиди – Метеорски дожд (10-15 Август 2020)

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата. По повод метеорскиот дожд Персеиди Охридското Астрономско друштво во соработка со Дедо Димо Ресторан – Куратица организира АстроТури за набљудување и фотографирање на најдобриот метеорски дожд во годината, Персеиди на кој максимумот…

Вечерва Венера и Месечина со блиска средба (фото)

Вечерва Венера и Месечина со блиска средба (фото)

Вечерва на запад ќе може да уживаме на блиската средба на Венера со Месечината, секако доколку временските услови дозволат. Фотографија од Стојан Стојановски/Охридското Астрономско Друштво од предмалку:

Февруарска млада месечина над Охридско Езеро

Февруарска млада месечина над Охридско Езеро

Денеска на залез можевте да ја набљудувате месечината која е полна само 4,7% над Охридското Езеро. Сонечевиот ден, иако неочекувано сончев и топол за февруари направи одлични услови и за фотографија. Уживајте во фотографиите кои ги направи Стојан Стојановски.…

Полна Месечина со Антената на Пелистер

Полна Месечина со Антената на Пелистер

Љубителите на астрономијата вечерва можеа да уживаат во изгревот на февруарската полна месечина, позната и како Снежна Полна Месечина. Снежната полна месечина вечерва го осветли небото над Преспанско Езеро каде што фотографот Стојан Стојановски и тимот на Охридското Астронмско…

Погледнете го Делумното затемнување на Месечината

Погледнете го Делумното затемнување на Месечината

Вечерва жителите на Европа и Азија имаа можност да го видат првото од четирите затемнувања на месечината во 2020 или првото вакво затемнување по 2017 година. Уживајте во фотографиите и видеото направени од Стојан Стојановски Месечина со делумното затемнување…