Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Author page: Stojan

Транзитот на Меркур низ фото и видео од Охрид

Транзитот на Меркур низ фото и видео од Охрид

Денеска имавме можност да проследиме редок астрономски настан, транзит на планетата Меркур преку дискот на Сонцето. Во Охрид иако времето беше променливо, Охридското Астрономско Друштво настанот го пренесуваше во живо на YouTube и Facebook, а Стојан Стојановски направи фотографии…

Импресивни фотографии од Метеорскиот дожд Персеиди низ објективот на Стојан Стојановски

Импресивни фотографии од Метеорскиот дожд Персеиди низ објективот на Стојан Стојановски

Метеорскиот дожд Персеиди годинава во намален интензитет, но импресивен и покрај Месечината која со својата светлина ја намалува видливоста. Членовите на Охридското Астрономско Друштво како и секоја година, така и оваа излегоја на терен да го проследат и фотографираат…

За прв пат во историјата направена фотографија од Црна Дупка

За прв пат во историјата направена фотографија од Црна Дупка

Астрономите за прв пат успеја да ја направат фотографија од Црна Дупка, која се наоѓа во далечна галаксија наречена м87. Се претпоставува дека е голема 40 милијарди километри т.е. три милиони пати поголема од големината на Земјата а научниците ја…

Метеор удри на месечината за време на затемнувањето (фото)

Метеор удри на месечината за време на затемнувањето (фото)

За време на затемнувањето на месечината кое беше во понеделникот утрото метеор удри на површината на месечината. Ударот на метеорот беше забележан од повеќе астрофотографи кои имаа можност да го фотографиират овој астрономски настан.  Од фотографиите издвоивме една од…

Метеор на Галичица во топ 100 Space фотографии во светот!

Метеор на Галичица во топ 100 Space фотографии во светот!

Метеор-Персеид на Галичица се најде во 100 топ фотографии во 2018 кои ги избра најчитаниот светскиот портал за Астрономија www.space.com Метеорот е фотографиран на 13 Август 2018 од страна на познатиот фотограф Стојан Стојановски кој заедно со членовите на…