Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Метеорски Дожд „Драконид“

октомври 8, 2021 @ 8:00 am - октомври 9, 2021 @ 11:30 pm

Метеорскиот дожд „Драконид“, понекогаш познат и како „Giacobinids “, е еден од двата метеорски дождови што годишно го благодат небото во месец октомври.

Драконидите го должат своето име на соѕвездието Драко Змејот и се создаваат кога Земјата ќе помине низ остатоците од прашина оставени од кометата 21P/Giacobini-Zinner. На кометата и требаат околу 6,6 години за да направи единствена револуција околу Сонцето.

Иако Драконидите се одговорни за некои од најспектакуларните дождови на метеори во снимената историја, неодамна во 2011 година, повеќето астрономи и небесни гледачи сметаат дека тоа е едно од помалку интересните метеорски дождови.

Детали

Start:
октомври 8, 2021 @ 8:00 am
End:
октомври 9, 2021 @ 11:30 pm
Event Category: