Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Метеорски Дожд „Ursid“

декември 22, 2021 @ 8:00 am - декември 23, 2021 @ 11:30 pm

Метеорскиот дожд Ursids е активен помеѓу 17 Декември и 24 Декември. Дождот обично го достигнува својот максимум околу 23 декември. Додека е на својот максимум, набљудувачите може да видат 10 метеори за еден час.

Метеорскиот дожд го носи името Ursids, бидејќи метеорите доаѓаат од правец од соѕвездието Мала Мечка (Ursa Minor). Тие се поврзани со кометата “8P / Tuttle”.

Детали

Start:
декември 22, 2021 @ 8:00 am
End:
декември 23, 2021 @ 11:30 pm
Event Category: