Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Млада месечина

јуни 10

Млада месечина е кога Сонцето и Месечината се порамнети, со Сонцето и Земјата на спортивните страни на Месечината

Постојат две причини зошто не можеме да ја видиме Младата Месечина:

Усогласувањето на Сонцето , Месечината и Земјата ја остава страната која е насочена кон земјата во мрак. Ова се нарекува конјукција или Syzygy.

Младата месечина е горе на дневното небо. Изгрева и заоѓа околу исто време со Сонцето, приближувајќи го до сјајот на Сонцето за да се види со голо око.

За сето тоа, сепак, постои една посебна пригода кога можеме да ја видиме Младата месечина: за време на затемнувањето на сонцето. Всушност, ова е единствената пригода Младата месечина да биде „совршена“.  Орбитата на Месечината околу Земјата е малку навалена, што значи дека не толку често – Сонцето, Месечината и Земјата не се совршено усогласени со Младата Месечина.

Со специјална опрема, понекогаш е можно да се отркие исчезнувачки тенка полумесечина на синото небо во презицен момент од Младата Месечина.

Бидејќи ноќите на Младата Месечина се мрачни, тие често се најдобро време за да се видат други небесни објекти како планети, метеорски дождови и предмети на длабокото небо, како што се ѕвездени јата, маглини и галаксии.

Детали

Date:
јуни 10