Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Персеиди

август 12, 2021

Појава на метеорски дожд што се појавува секоја година во август од соѕвездието Персеј. Појавата настанува кога Земјата поминува низ облаци од честички прав оставен од кометата Свифт-Татл. Најмалите честички се со големина на зрно песок, согоруваат во атмосферата на Земјата образувајќи метеорски дожд. Прво тој е со најголем интензитет па потоа постепено слабее. Овој метеорски дожд е активен од 17 јули па се до 24 август додека максимумот речиси секогаш е на 12 август. Бројот на метеори обично достигнува 60 метеори на час.

Познато е дека метеорскиот дожд Персеид е еден од најактивните и најсветлите дождови на метеори во годината.

Детали

Date:
август 12, 2021