Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Септемвриска рамноденица

септември 22, 2021

Секоја година има две рамноденици – во септември и март – кога Сонцето сјае директно на Екваторот и должината на денот и ноќта е скоро еднаква.

Сезоните се спротивни од двете страни на Екваторот, така што рамноденицата во септември е позната и како есенска рамноденица на Северната хемисфера и се смета за прв ден на есента.

На јужната хемисфера, таа е позната како пролетна рамноденица и го одбележува првиот ден на пролетта.

Детали

Date:
септември 22, 2021
Event Category: