Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Сина Месечина

август 22

На 22 август 2021 година Сината Месечина ќе светне силно на ноќното небо. Тоа е трета полна месечина за време на летото на Северната хемисфера (и зимата на јужната хемисфера) од четири полни месечини. Таа секако нема да биде во сина боја.

Сезонска Сина месечина е третата полна месечина на астрономската сезона која има четири полни месечини. Оваа Сина месечина е втора полна месечина во календарски месец со две полни месечини.

 

Зошто се нарекува  Сина Месечина?

Историското потекло на поимот и неговите две дефиниции се опфатени со малку мистерија и, според многу извештаи, со грешка во толкувањето.

Некои веруваат дека терминот „сина месечина“ што значи нешто ретко, можеби потекнува од чадта и пепелта на вулканската ерупција. (се верува дека ја правеле месечината сина)

Други го толкуваат поимот од пред 400 години – фолклористот Филип Хискок сугерирал дека повикувањето на Сината месечина некогаш значело дека нешто било апсурдно и никогаш нема да се случи.

 

Колку е ретка сината месечина?

За да се одржи месечно Сина месечина, мора да се појави полна месечина на почетокот на месецот. Ова е затоа што времето помеѓу две последвателни полни месечини е приближно 29,5 дена, пократко од повеќето месеци во Грегоријанскиот календар.

Сезонските сини месечини се одвиваат малку поретко од месечните Сини месечини – во 1100 години помеѓу 1550 и 2650 година, има 408 сезонски сини месечини и 456 месечни сини месечини. Ова значи дека било кој тип на Сина Месечина се јавува приближно на секои две или три години.

Сините месечини кои се сини се неверојатно ретки и немаат никаква врска со календарот или фазите на Месечината, туку се резултат на атмосферските услови. Вулканска пепел и чад, капки вода во воздухот или одредени типови облаци може може да придонесат полната месечина да добие сина сенка во ретки прилики.

Детали

Date:
август 22
Event Category: