Loading Настани

« All Настани

Јунска Рамноденица

јуни 21

Луѓето ширум светот се собираат во Stonehenge, Англија за да ја прослават јунската долгоденица.

Оваа долгоденица е летна долгоденица на Северната хемисфера, каде што е најдолгиот ден во годината.

На Јужната хемисфера, е зимската краткоденица и е најкраткиот ден во годината.

Една долгоденица се случува кога зенитот на сонцето е на својата најоддалечена точка од екваторот. На јунската долгоденица, тоа ја достигнува својата најсеверна точка и Северниот пол на Земјата се навалува директно кон сонцето, на околу 23,4 степени.

Познато е и како северна долгоденица затоа што се јавува кога сонцето е директно над тропскиот карцином на северната хемисфера.

“Solstice” (Latin: “solstitium”) значи запирање на сонцето. Точката на хоризонтот каде сонцето се појавува и заоѓа, застанува и го свртува правецот по овој ден. На долгоденица, сонцето не изгрева прецизно на исток, туку изгрева на север од исток, и заоѓа на север од запад, што значи дека е видливо на небото подолг временски период.

Иако во јунската долгоденица се одбележува првиот ден од астрономското лето, почесто се користат метеоролошки дефиниции за сезоните, правејќи јасолстицијата средно лето или средна зима.

Детали

Date:
јуни 21