Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Buck Moon

јули 24

Полната месечина во Јули се нарекува “Buck Moon” именувана по новите рогови што излегуваат на елените во овој период од годината.

Машките елени секоја година ги фрлаат роговите и растат нови. Првите рогови почнуваат да растат дури од половината на втората календарска година и имаат облик на шило. Роговите на еленот редовно му паѓаат кон крајот на февруари или во почеток на март, а до јули му се развиваат нови уште посилни рогови.

Исто така се нарекува и Месечина на громовите (Thunder Moon), Месечина на сеното (Hay Moon) и Месечината на кантарионот (Wort Moon).

Детали

Date:
јули 24