Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Geminid Meteors

декември 13, 2021 @ 8:00 am - декември 14, 2021 @ 11:30 pm

Геминидите се сметаат за едни од најспектакуларните метеорски дождови во годината, со можност да се видат околу 120 метеори на час кога ќе го достигнат својот максимум, што е на 13 или 14 декември, во зависност од вашата временска зона.

Метеорскиот дожд го добил името по соѕвездието Близнаци затоа што метеорите се појавуваат од тоа соѕвездие на небото.

Астероиден метеорски дожд

За разлика од повеќето други метеорски дождови, Геминидите не се поврзани со комета, туку со астероид: 3200 Phaeton. На астероидот му се потребни околу 1,4 години да кружи околу Сонцето.

Детали

Start:
декември 13, 2021 @ 8:00 am
End:
декември 14, 2021 @ 11:30 pm