Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Hunter’s Moon (Месечина на ловецот)

октомври 20, 2021

Месечината на ловецот се споменува во неколку извори како англосаксонско име за полна месечина во Октомври. Традиционално, ова вклучува лов, колење и зачувување месо за употреба во наредните зимски месеци.

На секои три години, Октомвриската полна месечина е исто така и Месечина на жетвата. Ова конкретно име е дадено на Полната Месечина, која е најблиску до септемвриската рамноденица, што е почеток на есента во астрономијата.

Сепак, астрономските сезони не се совпаѓаат со лунарниот месец. Затоа, месецот во кој се јавува месечината на жетвата, варира.  Во повеќето години, тоа е во септември, но, сепак, на секои три години, тоа се случува во месец Октомври.

Други имиња се Месечината на патувањето и Месечината на тревата што умира. Некои ја нарекувале и Крвава Месечина или Сангуинска месечина, што исто така се однесува на сезоната на лов. Сепак, ова име не треба да се меша со изразот Крвава месечина која го опишува затемнувањето на Сонцето.

Детали

Date:
октомври 20, 2021
Event Category: