Loading Настани

« All Настани

Strawberry Moon

јуни 24

Јунската полна месечина често се нарекува Полна Месечина „Јагода“, по овошјата што растат на северната хемисфера околу овој период од годината.

Полната Месечина на јуни е именувана по дивите јагоди кои почнуваат да зреат во текот на овој месец. Според некои извори, европското име за овој ран летен месец бил Розева Месечина, а друго било Жешка Месечина, за почетокот на летната жештина. Други извори ја цитираат „Mead Moon„ како англосаксонско име затоа што тоа било време за косење на ливадите.

Некои извори ова го наведуваат како Супер Месечина, но според астрономските критериуми, не е така.

Детали

Date:
јуни 24