BEGIN:VCALENDAR VERSION:2.0 PRODID:-//Ohrid Astronomy Association - ECPv5.0.2//NONSGML v1.0//EN CALSCALE:GREGORIAN METHOD:PUBLISH X-WR-CALNAME:Ohrid Astronomy Association X-ORIGINAL-URL:https://ohridastronomy.com X-WR-CALDESC:Настани за Ohrid Astronomy Association BEGIN:VTIMEZONE TZID:Europe/Helsinki BEGIN:DAYLIGHT TZOFFSETFROM:+0200 TZOFFSETTO:+0300 TZNAME:EEST DTSTART:20210328T010000 END:DAYLIGHT BEGIN:STANDARD TZOFFSETFROM:+0300 TZOFFSETTO:+0200 TZNAME:EET DTSTART:20211031T010000 END:STANDARD END:VTIMEZONE BEGIN:VEVENT DTSTART;VALUE=DATE:20210610 DTEND;VALUE=DATE:20210611 DTSTAMP:20210619T220658 CREATED:20210603T171934Z LAST-MODIFIED:20210603T171934Z UID:2781-1623283200-1623369599@ohridastronomy.com SUMMARY:Млада месечина DESCRIPTION:Млада месечина е кога Сонцето и Месечината се порамнети\, со Сонцето и Земјата на спортивните страни на Месечината \nПостојат две причини зошто не можеме да ја видиме Младата Месечина: \nУсогласувањето на Сонцето \, Месечината и Земјата ја остава страната која е насочена кон земјата во мрак. Ова се нарекува конјукција или Syzygy. \nМладата месечина е горе на дневното небо. Изгрева и заоѓа околу исто време со Сонцето\, приближувајќи го до сјајот на Сонцето за да се види со голо око. \nЗа сето тоа\, сепак\, постои една посебна пригода кога можеме да ја видиме Младата месечина: за време на затемнувањето на сонцето. Всушност\, ова е единствената пригода Младата месечина да биде „совршена“.  Орбитата на Месечината околу Земјата е малку навалена\, што значи дека не толку често – Сонцето\, Месечината и Земјата не се совршено усогласени со Младата Месечина. \nСо специјална опрема\, понекогаш е можно да се отркие исчезнувачки тенка полумесечина на синото небо во презицен момент од Младата Месечина. \nБидејќи ноќите на Младата Месечина се мрачни\, тие често се најдобро време за да се видат други небесни објекти како планети\, метеорски дождови и предмети на длабокото небо\, како што се ѕвездени јата\, маглини и галаксии. \n URL:https://ohridastronomy.com/event/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-12/ ATTACH;FMTTYPE=image/jpeg:https://ohridastronomy.com/wp-content/uploads/2020/02/mesecina-25fev-2s-oaa-1.jpg END:VEVENT BEGIN:VEVENT DTSTART;VALUE=DATE:20210610 DTEND;VALUE=DATE:20210611 DTSTAMP:20210619T220658 CREATED:20210603T172524Z LAST-MODIFIED:20210603T172524Z UID:2783-1623283200-1623369599@ohridastronomy.com SUMMARY:Прстенесто затемнување на Сонцето DESCRIPTION:Луѓето во северна Канада\, делови од Гренланд и североисточни делови на Русија ќе се соочат со „огнен прстен“ по кој се познати прстенести затемнувања на Сонцето бидејќи Младата месечина го покрива само центарот на Сонцето. \n URL:https://ohridastronomy.com/event/%d0%bf%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be/ ATTACH;FMTTYPE=image/jpeg:https://ohridastronomy.com/wp-content/uploads/2021/06/photo-1529788295308-1eace6f67388.jpg END:VEVENT BEGIN:VEVENT DTSTART;VALUE=DATE:20210621 DTEND;VALUE=DATE:20210622 DTSTAMP:20210619T220658 CREATED:20210603T173514Z LAST-MODIFIED:20210603T173514Z UID:2787-1624233600-1624319999@ohridastronomy.com SUMMARY:Јунска Рамноденица DESCRIPTION:Луѓето ширум светот се собираат во Stonehenge\, Англија за да ја прослават јунската долгоденица. \nОваа долгоденица е летна долгоденица на Северната хемисфера\, каде што е најдолгиот ден во годината. \nНа Јужната хемисфера\, е зимската краткоденица и е најкраткиот ден во годината. \nЕдна долгоденица се случува кога зенитот на сонцето е на својата најоддалечена точка од екваторот. На јунската долгоденица\, тоа ја достигнува својата најсеверна точка и Северниот пол на Земјата се навалува директно кон сонцето\, на околу 23\,4 степени. \nПознато е и како северна долгоденица затоа што се јавува кога сонцето е директно над тропскиот карцином на северната хемисфера. \n“Solstice” (Latin: “solstitium”) значи запирање на сонцето. Точката на хоризонтот каде сонцето се појавува и заоѓа\, застанува и го свртува правецот по овој ден. На долгоденица\, сонцето не изгрева прецизно на исток\, туку изгрева на север од исток\, и заоѓа на север од запад\, што значи дека е видливо на небото подолг временски период. \nИако во јунската долгоденица се одбележува првиот ден од астрономското лето\, почесто се користат метеоролошки дефиниции за сезоните\, правејќи јасолстицијата средно лето или средна зима. \n URL:https://ohridastronomy.com/event/%d1%98%d1%83%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/ ATTACH;FMTTYPE=image/jpeg:https://ohridastronomy.com/wp-content/uploads/2021/06/stonehenge-4614639_1920.jpg.gallery.jpg END:VEVENT BEGIN:VEVENT DTSTART;VALUE=DATE:20210624 DTEND;VALUE=DATE:20210625 DTSTAMP:20210619T220658 CREATED:20210603T174636Z LAST-MODIFIED:20210603T174636Z UID:2791-1624492800-1624579199@ohridastronomy.com SUMMARY:Strawberry Moon DESCRIPTION:Јунската полна месечина често се нарекува Полна Месечина „Јагода“\, по овошјата што растат на северната хемисфера околу овој период од годината. \nПолната Месечина на јуни е именувана по дивите јагоди кои почнуваат да зреат во текот на овој месец. Според некои извори\, европското име за овој ран летен месец бил Розева Месечина\, а друго било Жешка Месечина\, за почетокот на летната жештина. Други извори ја цитираат „Mead Moon„ како англосаксонско име затоа што тоа било време за косење на ливадите. \nНекои извори ова го наведуваат како Супер Месечина\, но според астрономските критериуми\, не е така. \n URL:https://ohridastronomy.com/event/strawberry-moon/ ATTACH;FMTTYPE=image/jpeg:https://ohridastronomy.com/wp-content/uploads/2021/06/unnamed.jpg END:VEVENT END:VCALENDAR