Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Past Настани

Loading Настани

Past Настани

Настани Search and Views Navigation

Event Views Navigation

ноември 2021

Leonid Meteor Shower

ноември 17, 2021 @ 9:00 pm - ноември 18, 2021 @ 9:00 pm

Метеорски дожд „Леонид“ Леонидите се видливи помеѓу 6 и 30 ноември, а својот максимум го достигнуваат ноќта на 17 ноември и рано наутро на 18 ноември 2021 година со до 15 метеори на час. Леонидите се јавуваат кога Земјата поминува низ остатоците оставени од кометата “Tempel-Tuttle”. На оваа комета и требаат околу 33 години за да направи една орбита околу Сонцето.

Find out more »

Делумно Затемнување на Месечината

ноември 19, 2021

На 19 ноември, скоро целата Месечина ќе се нурне во умбрата на Земјата – централниот, најмрачен дел од нејзината сенка. Ова делумно затемнување на Месечината ќе биде видливо од Северна и Јужна Америка, Австралија и делови од Европа и Азија.

Find out more »

Micro Full Moon / Beaver Moon

ноември 19, 2021

Микро Полна Месечина / Месечина на дабарот Микромесечината се случува кога Полна Месечина или Нова Месечина се совпаѓа со apogee – точката на орбитата на  Месечината најоддалечена од Земјата. Најдалечна точка Месечината орбитира околу земјата во елипсовидна патека, што значи дека едната страна од патеката е поблиску до Земјата од другата. Точката во орбитата на Месечината најблиску до Земјата се нарекува перигеј, додека точката во орбитата која е најоддалечена од Земјата е позната како апогеј. Просечното растојание помеѓу Земјата и…

Find out more »

декември 2021

Total Solar Eclipse

декември 4, 2021

Целосно затемнување на Сонцето Ќе мора да патувате сè до Антарктикот за да ја видете вкупната фаза на ова затемнување на Сонцето. Делови од јужна Африка, вклучително и локации во Јужна Африка и Намбија, ќе видат делумно затемнување на сонцето, доколку дозволат временските услови.

Find out more »

Супер Млада Месечина

декември 4, 2021

Оваа Млада Месечина се наоѓа до нејзиниот периге – точката во нејзината орбита најблиску до Земјата.

Find out more »

Geminid Meteors

декември 13, 2021 @ 8:00 am - декември 14, 2021 @ 11:30 pm

Геминидите се сметаат за едни од најспектакуларните метеорски дождови во годината, со можност да се видат околу 120 метеори на час кога ќе го достигнат својот максимум, што е на 13 или 14 декември, во зависност од вашата временска зона. Метеорскиот дожд го добил името по соѕвездието Близнаци затоа што метеорите се појавуваат од тоа соѕвездие на небото. Астероиден метеорски дожд За разлика од повеќето други метеорски дождови, Геминидите не се поврзани со комета, туку со астероид: 3200 Phaeton. На…

Find out more »

Микро Полна Месечина / Cold Moon

декември 19, 2021

Декемвриската полна месечина во 2021 година е микромесечина - се случува кога месечината е најблиску до својот апогеј. Едно од традиционалните имиња за декемвриската полна месечина е „Студена месечина“. Бидејќи Микромесечината е подалеку, таа изгледа приближно 14% помала отколку Супермесечината. Покрај тоа, осветлената површина е 30% помала, па затоа може да изгледа помалку светла.

Find out more »

Декемвриска рамноденица

декември 21, 2021

Декемвриската рамноденица ќе биде во 15:59 UTC. Таа е исто така позната и како зимска краткоденица бидејќи е најкраткиот ден од годината на Северната Хемисфера. На Јужната Хемисфера, тоа е најдолгиот ден од годината и е наречена летна долгоденица.

Find out more »

Метеорски Дожд „Ursid“

декември 22, 2021 @ 8:00 am - декември 23, 2021 @ 11:30 pm

Метеорскиот дожд Ursids е активен помеѓу 17 Декември и 24 Декември. Дождот обично го достигнува својот максимум околу 23 декември. Додека е на својот максимум, набљудувачите може да видат 10 метеори за еден час. Метеорскиот дожд го носи името Ursids, бидејќи метеорите доаѓаат од правец од соѕвездието Мала Мечка (Ursa Minor). Тие се поврзани со кометата “8P / Tuttle”.

Find out more »

јуни 2022

Астро Тури – Млечен Пат – 2022

јуни 19, 2022 @ 8:00 am - септември 30, 2022 @ 5:00 pm

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата Стартуваме со тратата година Асто Тури, по 2 успешни години, многу фотографии со млечен пат и среќни фанови на ноќното небо. Доколку дозволуваат временските услови оваа година ќе организираме Астро Тури во 3 дела, почнувајќи од 19 Јуни до 5 Јули, од 19 Јули до 5 Август и од 19 Август до 5 Септември секоја вечер во времетрање од 4 сати. Турите започнуваат од Куратица во 20:30 часот (ресторан Дедо Димо) каде доаѓате…

Find out more »
+ Export Events