Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Tag: meteor

Импресивни фотографии од Метеорскиот дожд Персеиди низ објективот на Стојан Стојановски

Импресивни фотографии од Метеорскиот дожд Персеиди низ објективот на Стојан Стојановски

Метеорскиот дожд Персеиди годинава во намален интензитет, но импресивен и покрај Месечината која со својата светлина ја намалува видливоста. Членовите на Охридското Астрономско Друштво како и секоја година, така и оваа излегоја на терен да го проследат и фотографираат…

Метеор удри на месечината за време на затемнувањето (фото)

Метеор удри на месечината за време на затемнувањето (фото)

За време на затемнувањето на месечината кое беше во понеделникот утрото метеор удри на површината на месечината. Ударот на метеорот беше забележан од повеќе астрофотографи кои имаа можност да го фотографиират овој астрономски настан.  Од фотографиите издвоивме една од…

Метеор на Галичица во топ 100 Space фотографии во светот!

Метеор на Галичица во топ 100 Space фотографии во светот!

Метеор-Персеид на Галичица се најде во 100 топ фотографии во 2018 кои ги избра најчитаниот светскиот портал за Астрономија www.space.com Метеорот е фотографиран на 13 Август 2018 од страна на познатиот фотограф Стојан Стојановски кој заедно со членовите на…