Loading Настани

« All Настани

  • This event has passed.

Orionid Meteor Shower

октомври 21 @ 8:00 am - октомври 22 @ 11:30 pm

Орионидите се втор метеорски дожд во октомври. Дождот достигнува максимум на 21-22 октомври, но обично останува активен помеѓу 2 октомври и 7 ноември.  Најпогодното време за набљудување на овие ѕвезди е после полноќ и пред изгрејсонце. Кога ќе го достигнат својот максимум, тие се видливи и до 20 метеори на секој час.

Овие орионидни метеорски дождови се создадени од кометата Хали, како и мајскиот метеориски дожд ,,Eta Aquarids“ (Ета Аквариди) создаден од остатоците на кометата Хали.

На кометата Хали и требаат околу 76 години за да направи целосна ротација околу Сонцето. Таа ќе биде повторно видлива од Земјата во 2061 година.

Орионидите се именувани по Орион, бидејќи се чини дека метеорите се појавуваат или зрачат од истата област на небото како и соѕвездието.

Детали

Start:
октомври 21 @ 8:00 am
End:
октомври 22 @ 11:30 pm
Event Category: