Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Past Настани

Loading Настани

Past Настани

Настани Search and Views Navigation

Event Views Navigation

август 2021

Сина Месечина

август 22, 2021

На 22 август 2021 година Сината Месечина ќе светне силно на ноќното небо. Тоа е трета полна месечина за време на летото на Северната хемисфера (и зимата на јужната хемисфера) од четири полни месечини. Таа секако нема да биде во сина боја. Сезонска Сина месечина е третата полна месечина на астрономската сезона која има четири полни месечини. Оваа Сина месечина е втора полна месечина во календарски месец со две полни месечини.   Зошто се нарекува  Сина Месечина? Историското потекло на…

Find out more »

Астро Тури – Млечен Пат – 2021

август 31, 2021 @ 8:00 pm - септември 15, 2021 @ 1:00 am
60euro

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата После големиот интерес минатата година и вистинско уживање на сите кои не посетија, за сите кои не беа во можност да уживаат минатата година ги објавуваме датумите за првата фаза во 2021 за набљудување на ноќното небо и фотографирање со млечниот пат. Сите заинтересирани може да резервираат со време поради ограничен број од вечер. Доколку дозволуваат временските услови оваа година ќе организираме Астро Тури во 3 дела, почнувајќи од 30 Јуни до 15…

Find out more »

септември 2021

Млада Месечина

септември 7, 2021

Млада месечина на небото значи дека нема месечината да го попречува вашиот поглед кон ѕвездите и планетите. Користете ја интерактивната мапа за ноќното небо за да откриете кои планети се видливи оваа вечер и каде.

Find out more »

Harvest Moon (Месечина на жетвата)

септември 20, 2021

Полната месечина најблиску до Септемвриската рамноденица се нарекува Harvest Moon (месечина на жетвата), и се случува или во Септември или во Октомври. Harvest Moon е најпознато од сите имиња на полна месечина. Некои извори тврдат дека името потекнува од античката традиција на домородните американци. Други посочуваат дека месецот на жетва е забележан уште во 700-тите, и на англосаксонски и на старовисокогермански јазик. Во античко време, вообичаено било да се следат сезоните на менување следејќи го лунарниот месец, наместо сончевата година,…

Find out more »

Септемвриска рамноденица

септември 22, 2021

Секоја година има две рамноденици – во септември и март – кога Сонцето сјае директно на Екваторот и должината на денот и ноќта е скоро еднаква. Сезоните се спротивни од двете страни на Екваторот, така што рамноденицата во септември е позната и како есенска рамноденица на Северната хемисфера и се смета за прв ден на есента. На јужната хемисфера, таа е позната како пролетна рамноденица и го одбележува првиот ден на пролетта.

Find out more »

октомври 2021

Млада Месечина

октомври 6, 2021

Младата месечина на небото значи дека месечината нема да го попречува вашиот поглед кон ѕвездите и планетите. Користете ја интерактивната мапа за ноќното небо за да откриете кои планети се видливи оваа вечер и каде.

Find out more »

Метеорски Дожд „Драконид“

октомври 8, 2021 @ 8:00 am - октомври 9, 2021 @ 11:30 pm

Метеорскиот дожд „Драконид“, понекогаш познат и како „Giacobinids “, е еден од двата метеорски дождови што годишно го благодат небото во месец октомври. Драконидите го должат своето име на соѕвездието Драко Змејот и се создаваат кога Земјата ќе помине низ остатоците од прашина оставени од кометата 21P/Giacobini-Zinner. На кометата и требаат околу 6,6 години за да направи единствена револуција околу Сонцето. Иако Драконидите се одговорни за некои од најспектакуларните дождови на метеори во снимената историја, неодамна во 2011 година, повеќето…

Find out more »

Hunter’s Moon (Месечина на ловецот)

октомври 20, 2021

Месечината на ловецот се споменува во неколку извори како англосаксонско име за полна месечина во Октомври. Традиционално, ова вклучува лов, колење и зачувување месо за употреба во наредните зимски месеци. На секои три години, Октомвриската полна месечина е исто така и Месечина на жетвата. Ова конкретно име е дадено на Полната Месечина, која е најблиску до септемвриската рамноденица, што е почеток на есента во астрономијата. Сепак, астрономските сезони не се совпаѓаат со лунарниот месец. Затоа, месецот во кој се јавува…

Find out more »

Orionid Meteor Shower

октомври 21, 2021 @ 8:00 am - октомври 22, 2021 @ 11:30 pm

Орионидите се втор метеорски дожд во октомври. Дождот достигнува максимум на 21-22 октомври, но обично останува активен помеѓу 2 октомври и 7 ноември.  Најпогодното време за набљудување на овие ѕвезди е после полноќ и пред изгрејсонце. Кога ќе го достигнат својот максимум, тие се видливи и до 20 метеори на секој час. Овие орионидни метеорски дождови се создадени од кометата Хали, како и мајскиот метеориски дожд ,,Eta Aquarids“ (Ета Аквариди) создаден од остатоците на кометата Хали. На кометата Хали и…

Find out more »

ноември 2021

Super New Moon (Супер Млада Месечина)

ноември 4, 2021

Оваа Супер Млада Месечина се случува премногу блиску до својот перигреј – точката на нејзината орбита најблиску до земјата.

Find out more »
+ Export Events