Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Author page: Stojan

Полна Месечина, Сатурн и Јупитер

Полна Месечина, Сатурн и Јупитер

Следната полна месечина следува ноќта помеѓу 23-24 Јули. Освен полната Месечина, периодот што следува ќе бидат актуелни заедно со месечината, Јупитер и Сатурн. Месечината никогаш не паузира во своето патување околу Земјата. Секогаш патува кон исток пред соѕвездијата. Тоа…

Астро Тури – Млечен Пат – 2021

Астро Тури – Млечен Пат – 2021

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата После големиот интерес минатата година и вистинско уживање на сите кои не посетија, за сите кои не беа во можност да уживаат минатата година ги објавуваме датумите за 2021 за набљудување на…

Следете во живо слетување на роверот Perseverance на Марс

Следете во живо слетување на роверот Perseverance на Марс

На 18 февруари мисијата Марс2020 ќе слета во кратерот Језеро близу екваторот на Марс. Мисијата вклучува ровер наречен Perseverance (Истрајност) кој ќе ја истражи областа анализирајќи камења и собиракјќи примероци кои ќе се вратат на Земјата со мисија во…

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

На 21 Декември Феномен на небото во последните 800 години

Во декември оваа година љубителите на ноќното небо ќе добијат посебен поклон поради тоа што Јупитер и Сатурн ќе бидат најблизу еден до друг на небото во последните 800 години. Поставете го својот телескоп и надевајте се на чисто…

Фото/Видео: Втората полна месечина изгреа во Октомври

Фото/Видео: Втората полна месечина изгреа во Октомври

Вечерва можевме да уживаме во втората полна месечина за месец Октомври или такаречената Плава месечина. Исто време во светот оваа месечина се нарекува и Месечина на Ноќ на Вештерките бидејќи се поклопува со празникот Halloween. Членовите на Охридското Астрономско…

НАСА објави дека пронашле вода на месечината

НАСА објави дека пронашле вода на месечината

Стратосферната опсерваторија за инфрацрвена астрономија на АСА (SOFIA) потврди за прв пат вода на сончевата површина на Месечината. Ова откритие укажува на тоа дека водата може да се дистрибуира низ површината на Месечината, без ограничувања на ладни, засенчени места.…

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Астрономски настани на небото во Октомври 2020

Поладните ноќи во октомври ќе донесат многу од ѕвездите да гледаат на небото, почнувајќи од метеорски дожд до одличен поглед на планетите, но врвниот настан за астрономијата во месецот ќе биде последната ноќ во месецот. Не е потребен телескоп…

Видео: Изгрев на полна месечина 1 Октомври (Harvest Moon)

Видео: Изгрев на полна месечина 1 Октомври (Harvest Moon)

Во октомври ќе имаме 2 полни месечини, едната на 1 октомври, а другата на 31 октомври. Уживајте во видеото снимено во близина на Охридското Езеро и изгрев на полната месечина над Петрино од страна на Стојан Стојановски Harvest Moon…

Видео: Фотографирање на септемвриската полна месечина

Видео: Фотографирање на септемвриската полна месечина

Изминатата вечер членови на Охридското Астрономско Друштво во соработка од авантурите на Дедо Димо – Куратица на 2000 метри надморска височина го документираа изгревот на септемвриската полна месечина наречена “Corn Moon” Уживајте во видеото додека изгрева месечината, а еден…

Астро Тура – Млечен Пат – 10 до 23 Септември 2020

Астро Тура – Млечен Пат – 10 до 23 Септември 2020

Драги фанови на ноќното небо и астрономијата Ги објавуваме датумите за месец Септември 2020, кои ќе бидат достапни за набљудување на ноќното небо и фотографирање со млечниот пат. Сите заинтересирани може да резервираат со време поради ограничен број од…