Охридско Астрономско Друштвоосновано во 2004 год. од 2С
English EN Macedonian MK

Author page: OAA

Еве што да гледате овие денови на ноќното небо додека сте дома

Еве што да гледате овие денови на ноќното небо додека сте дома

Додека сите остануваат безбедни дома и прават што можат за да се справат со пандемијата на коронавирус, ние имаме список на астрономски активности за вас што можете да ги направите од сопствениот двор или балкон. Сè што ви треба е вашите очи, малку време и место да стоите на отворено, дури и покрај вашите живеалишта. Се надеваме дека ова ќе ви помогне да најдете активности што треба да ги направите додека чекате да заврши карантинот.

 

Кометата АТЛАС: Дали ќе може да ја гледаме со голо око?

Кометата АТЛАС: Дали ќе може да ја гледаме со голо око?

Како да го гледате последното поглавје од една емисија или филмска серија, скоро треперете од возбуда – но никогаш не знаете дали ќе имате големо разочарување или ќе завршите со нешто што е во ред.

Како НАСА би се справила доколку астронаут се разболи во вселената?

Како НАСА би се справила доколку астронаут се разболи во вселената?

Вирусите во вселената не се шират исто како на Земјата. Бидејќи коронавирусот продолжува да се шири низ целиот свет, интересно е да размислите што би се случило доколку таков вирус се шири во вселената.